Thursday, 9 February 2017

Hati kering?


Satu hari di zon merah jabatan kecemasan.

Aku lihat MO dan registrar sudah siap-siap menyarung apron. Ada kes trauma nak masuk ke?

"Bos, ada kes ke?"

"Stand by weh, ada baby 8 bulan tengah ongoing CPR dari K****"

Allah...

Sepanjang karier aku sebagai seorang pegawai perubatan, tak pernah lagi sampai ke tahap aku perlu CPR bayi. Paling-paling teruk aku di paeds dulu, resus bayi yang lahir tak bergerak pun hanya sampai PPV (positive pressure ventilation) 2 kali saja dan selepas itu bayi menangis dengan kuatnya.

Lantas aku pun mencapai apron dan menyediakan branula-branula paeds untuk si kecil yang akan tiba itu.
Staff nurse dan registrar sibuk menyediakan peralatan untuk intubate.

"Kraaakkk!" Bunyi pintu zon merah ditolak kuat, Dah sampai, getus hatiku.

Dan memang benar, kelihatan paramedik sedang gigih membuat chest compression ke atas seorang bayi yang terbujur kaku di atas troli.

Tanpa membuang masa, semua bergerak pantas.
Adik kecil itu dipindahkan ke atas katil.

Line mula diset. Dah berapa lama adik ni tak bernafas agaknya. Collapse semua urat-urat.

Registrar cuba memasukkan tiub bantuan pernafasan. Gagal, pakar mengambil alih.
"Tukar blade." Arah doktor pakar.

Blade laryngoscope bertukar tangan. Tiub pernafasan cuba dimasukkan.
Alhamdulillah berjaya.
Ambu bag segera bekerja memasukkan segala oxygen untuk adik ini.

Line berjaya dipasang di kaki.
"Ok, line dah ada"

"Adrenaline 1 in"

Doktor paediatrik sudah sampai.

Kerja-kerja resus diteruskan.
CPR berganti-ganti kerana keletihan.
Sudah berapa ampule adrenaline sudah masuk.

Aku turut sama dengan MO untuk mengambil jalan cerita daripada sang ibu.

Si ibu sudah teresak-esak bercerita sampai terduduk.

Mata dah bergenang, ok tak apa, aku pergi semula kepada bayi tersebut untuk menggantikan rakanku yang sudah keletihan membuat chest compresion.

CPR sudah hampir sejam. Tiada tanda-tanda adik akan kembali.
Doktor pakar pediatrik sudah memberikan isyarat.
Aku menghentikan chest compression.
Ambu bag dicabut.
Anak syurga ini dibersihkan agar bersih kemas untuk ditunjukkan kepada ibubapanya.

Aku?
Cepat-cepat keluar dan pergi melihat pesakit lain.
Padahal mata dah bergenang-genang.

***


Aku selalu ada "soft spot" bila deal dengan pesakit-pesakit yang suci ni.
Aku memang minat bila menjaga wad kanak-kanak yang ada long term disease, penyakit-penyakit genetik.
Tapi.....aku rasa hati aku tak kuat langsung kalau nak deal dengan situasi hidup mati anak-anak kecil ni. Air mata rasa macam paip air je.

Kalau deal dengan orang dewasa, kuat je rasa.
Budak? Sorry...I don't think I can.
Walaupun aku bukanlah kids friendly sangat.

Even sebenarnya bila nak break the news to the family, is one of my biggest weakness. Sebab aku rasa aku akan nangis sama-sama dengan relatives.
Eventhough masa tengah resus, hati kering jugak.
Terpaksa kering, professional. So that otak boleh rational berfikir apa nak buat seterusnya,

Tapi,
Itulah yang buat aku takut.
2 tahun melayan kerenah manusia yang pelbagai
Yang menjengkelkan
Yang merasakan diri mereka raja
Yang merasakan mereka atas segalanya
Yang mementingkan diri
Yang tak merasakan yang orang lain juga manusia.

Semua tu buat hati jadi kering.
Terpaksa kering
Demi menghadapi hari-hari seterusnya
Demi melangkah kaki masuk ke rumah sakit itu sambil menyarung kot putih
Demi menghabiskan 4 bulan posting setiap kali di jabatan baru (kalau bernasib baik tak kena extend)

Tapi Allah tu Maha Pengasih, Maha penyayang
Allah hantarkan kisah-kisah hidup macam adik tadi
Untuk ketuk hati aku
Semoga tak keras macam batu

Alhamdulillah Allah hantarkan insan-insan yang sentiasa mengingatkan aku.
Yang orang lain juga manusia
Tatkala aku juga bermain dengan emosi
Sehingga aku juga lupa yang orang lain juga ada jiwa dan perasaan.

Allah,
jagalah dan peliharalah hati-hati kami
Supaya iman dan taqwa mengalir dalam akhlak dan kata-kata kami


Orang kata hati perempuan macam kerak nasi, siram dengan air lama-lama lembutlah. Well, ingat perempuan je ke macam kerak nasi? lelaki pun boleh :p
Siram hati banyak-banyak dengan kuatkan hubungan dengan Allah :)



Saturday, 21 January 2017

Rindu

2000

"Fathin, ambikkan wan bawang tu haaa"

"Fathin, kau kacau gulai ni, kaup jangan bagi pocah minyak eh"

"Fathin, kau poie ambik barang dokek rumah darek tu ha"

"Fathin, tolong wan tuliskan resepi cik timah kau ni" (wan pandai baca jawi je)

********

2009

"Ni wan dah siapkan rempah kau nak bawak balik sano nanti. Kau tau tak cano nak buek rendang tu? Kang wan ajar kau"

"Wan nak buek sambal petai ni ha, kau kopek petai ni"


********

2012

"Kau dah ado boiperen ko?"

"Wannnnnn! Mana adaaaaaa"

"Apo lak pulak? Kau tak ado ko?"

"Tak ada laaaaa"

"Ha, elok la..habihkan belajar tu dulu."


********

2014

"Fathin, kau bilo laie nak balik sano?

"Dah habis belajarlah wan..."

"Oooo...iyo ko? lepaih tu ko kojo mano?

"Tak tahu lagi..tengah tunggu jawapan"

"Mintak la kek tampin tu haaa, dokek sikit dengan wan."

"Tampin mano ado doktor pelatih la wan..,."

"Habih tu, mintak la Hospital Melaka"

"Errr....hehe...jauhlah dengan mama wan..." Balasku sambil tersengih-sengih.


************

2015

"Kau bilo nak balik sano laie?"

"Wan, Fathin dah kerja la.."

"Laaa, iyo ko? Wan tak ingat. Ko kojo kek mano?

"Kat Klang wan"

"Apo lak pulak kek klang? Napo nak mintak melaka?"

"Dah diorg hantar sana..mano boleh pepilih wan"


***********

2016

Bangun subuh.

18 missed call from Ayah
10 missed call from Imran

Eh, banyaknya missed call. Tak dengar langsung. Penat sangat malam tadi sampai tertidur tak dengar apa.

Hati tak sedap. Banyak sangat missed call. Pukul 12 malam pulak tu. Berdebar dah rasa hati.

Lantas terus didail nombor ayah. Ayah tak angkat

Makin berdebar, aku terus call Imran adikku

"Assalamualaikum, ha...abang kenapa call? Sorry kakak tertidur..."

"Kak, wan dah tak ada malam tadi lepas kenduri tahlil nenek"

Terus aku capai tuala. Mandi selaju mungkin.

Jam menunjukkan 7 pagi. Masih aku ingat waktu itu.
Enjin kereta terus mengaum.
Entah berapa kelajuan aku pandu.
Pipi dah basah, air mata macam air paip.
Sedar-sedar dari Klang, aku dah sampai Brisu.

Tak peduli siapa-siapa,
Aku terus masuk.
Nampak raut wajah tua itu.
Sejuk, kaku, terbujur di ruang tamu.

Mama dan ayah duduk sebelah jasad wan
Tak ada kata-kata, terus ayah dan mama memelukku.
Terus pecah suaraku.
Tak peduli lagi, aku meratap-ratap di situ.
2,3 hari mata aku sembap.

********

2017

Aku datang ziarah kubur wan buat pertama kali setelah wan pergi.
Kali ini datang membawa suami.
Beriya aku mengajak suami ke kubur.
Terasa macam nak kenalkan kat wan.

Wan, fathin dah kahwin.
Minta maaf lambat cari jodoh, wan tak sempat nak tengok fathin kahwin.


Wan, moga wan bahagia kat sana.
Moga Allah temukan kita kat syurga nanti insyaAllah.
Moga Allah rahmati insan yang banyak berjasa, banyak mengajarkan aku erti hidup ini



Friday, 9 December 2016

Dan nikmat Tuhanmu yang manakah engkau dustakan?


Setelah semalaman berhempas pulas di Jabatan Kecemasan, aku berdiri di samping jururawat-jururawat yang sedang hendak memulakan sesi "passover" sesama mereka sementara menunggu shif malamku tamat.

"Doktor."

Aku menoleh. Seorang jururawat menegurku.

"Meh, saya suapkan kat doktor. Teruk sangat dah muka tu."

Disuakan sebiji gula-gula mentos perisa anggur ke mulutku.

Tersengih-sengih aku dibuatnya. Memang perut sudah menjerit-jerit minta diisi. Muka memang serabut, tudung sudah senget-senget. "Muka orang post night" kami gelarkan.

"Terima kasih kak." balasku sambil tersenyum-senyum mengunyah gula-gula mentos tersebut.


********

Kisah hari ni simple, tapi entah kenapa sangat mengetuk hati dan perasaan.

Membuatkan aku memikirkan kembali episod-episod kisah simple seperti ini sehinggalah kepada episod-episod besar yang pernah berlaku dalam hidupku


***

"Doktor pergi buka puasa dulu, nanti baby dah nak out saya panggil doktor," ujar seorang staff nurse semasa aku sedang standby untuk resus bayi yang akan dilahirkan secara Caesarean section

"Adik, pergi solat je dulu. Tak apa biar saya buat dulu review ni." gesa seorang MO ketika aku sedang resah gelisah nak mengejar solat maghrib.

"Doktor, dah makan ke belum? Dari semalam saya tengok doktor ke hulu ke hilir," tegur seorang pesakit yang barangkali bosan sudah melihat aku ke sana ke sini.

"Doktor, pergi je beli makanankejap dulu. Tak apa patient ni saya tengokkan dulu sementara tunggu queue nak CT ni," kata seorang radiographer yang mungkin merasakan muka aku kelihatan terlalu lapar dan letih sewaktu menghantar patient ke CT scan.

***


Terasa bertakung mata aku tatkala aku dalam perjalanan pulang ke rumah pagi tadi apabila aku terkenang kembali dialog-dialog yang mudah tapi sangat menusuk perasaan.

Baru semalam aku mengadu dengan suami akan letihnya kerjaku, stressnya melayan karenah pesakit yang bermacam ragam.


Kalau sesiapa yang mengikuti blog ni dari mula, mungkin akan perasan aku suka menulis tentang kisah-kisah seperti ini.

Tapi di penghujung setiap cerita, pasti Allah akan tunjukkan hikmah. Terasa kerdilnya diri bila mengenang masalah-masalah dalam hidup bila dibandingkan dengan rahmat yang Allah tunjukkan.

Allah sentiasa menguji kita, tapi Allah tidak pernah melupakan hambaNya.
Kalau dibanding ujian yang Allah beri dengan nikmat-nikmat yang Dia dah hamparkan untuk kita...SubhanaAllah.

Tak tahu mana nak sorok muka.

Allahu...


Doakan saya dan kita semua sentiasa ikhlas dalam menjalankan tugas
Doakan saya dan kita semua menjadi hambaNya yang sentiasa bersyukur dan tidak kufur nikmat.



p/s: bak kata Aini, hikmahnya tercampak ke HTAR bila dulu berguling-guling frust tak nak ke Klang, terjumpalah jodoh masing-masing time HO ni ^_^

pp/s: Ya, saya dah kahwin dengan seorang suami yang tak ada lagi yang lebih baik dari ini yang boleh saya minta.. Alhamdulillah.... =) Doakan bait yang dibina sentiasa dalam rahmat dan redhaNya hingga ke syurga.

ppp/s: terima kasih yang tak terhingga kepada semua ahli keluarga dan keluarga mertua...semoga Allah membalas kebaikan kalian dengan balasan berlipat kali ganda..ameennnnnn =)


AdamFathin =) 



Sunday, 11 September 2016

Tawakal

Assalamualaikum a dobry den


Aidil Adha kini kembali :)

Selalu kita dengar kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail

Sempena dengan peristiwa-peristiwa akan datang,
ada satu refleksi untuk diri sendiri
yang ingin dikongsi dengan sahabat-sahabat yang aku sangat kasihi.


Tawakal bukan sekadar kata-kata.
Tapi sesuatu yang perlu dirasa
Tak terungkai dengan bicara semata.

Dulu erti tawakal pertama aku semasa zaman exam yang menggila.
Waktu itu mula berkenalan dengan Tuhan
Mula berjinak-jinak dengan Al-Quran
Tarikanku kepadaNya melalui percubaan tawakal aku

Kalau di czech dulu, siapa yang tak tahu kisah exam-examku?
Sejak tahun pertama sehinggalah tahun akhir.
Tak semudah, tak selancar kebiasaan.

Aku belajar makna tawakal sejak episod-episod kecundangku di tahun satu.
Derai air mata setiap kali gagal ujian.
Malu tak usah dikata
Siapa tahu,
Allah sedang menarik aku untuk merasakan cintaNya


Dan Allah ketuk pintu aku melalui kegagalan-kegagalan aku.
Sejauh mana aku usaha
Itu bukan penentu
Tapi sejauh mana aku mengharap kepadaNya


Aku belajar dan terus belajar

Sungguh hingga ke hari ini aku masih belajar
Erti tawakal dalam setiap perkara
Dari sekecil-kecil benda sehingga perkara-perkara besar dalam hidupku.


Akhawati fillah,

Kita dikatakan bertawakal apabila kita benar-benar menyerahkan segalanya kepada Yang Satu
Apabila kita telah berusaha sehabisnya
Dengan ingatan usaha kita pun Dia yang mengizinkan
Dengan keyakinan bahawa Dia tidak akan mensia-siakan hambaNya

Lalu, sejauh mana kita berserah kepadaNya?
Meletakkan sepenuhnya, menyerahkan segalanya kepada Dia sahaja
Itu bukanlah sesuatu yang mudah
Sesuatu yang sukar dicapai jika hati tidak benar-benar yakin kepadaNya
Sesuatu yang sukar jika hati terasa jauh denganNya

Tanyalah hati,
Ragu akan menjengah
Gusar tetap akan mencuit

Sebagaimana Nabi Ibrahim dan Ismail bertawakal sebulat-bulatnya dalam menurut perintah Ilahi
Diserahkan leher anaknya
Demi kasihnya pada Yang Esa

Nah, Allah buktikan kebesaran dan kemuliaanNya
Dihadiahkan seekor kibasy
Pengganti tempat leher Ismail yang sedang menjadi taruhan

Sebagaimana Nabi Ibrahim dengan hati yang berat meninggalkan anak isteri di padang pasir
Demi menurut perintah Ilahi
Dengan hati yang yakin bahawa Tuhan akan menjaga kedua permata hatinya

Sebagaimana Siti Hajar berserah kepada Tuhannya
Doa tanpa henti
Lari berulang alik antara dua bukit
Lantas Allah hadiahkan telaga zam-zam yang tidak pernah kering dengan hanya hentakan kaki seorang bayi.

Kalau difikirkan
manusia marhaen seperti ku
Pasti tidak sampai ke tahap itu kita mahu berserah
Iman kita belum cukup tinggi untuk merasa penyerahan diri secara total begitu.

Untuk merasakan diri ini seorang hamba
seorang pendosa
Untuk menyerahkan diri sepenuhnya kepada sang Pencipta.
Membuang segala keegoaan dalam diri


Lantas dekatkanlah diri
Berkenalanlah dengan Sang Pencipta
Berbuallah dengan Al-Khaliq
Mengadulah dengan Yang Maha Esa

Di situlah,
keyakinan kita kepadaNya datang.
Dengan janji bahawa  Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang
Dengan janji bahawa Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubah keadaan mereka.
Dengan janji bahawa Allah yang lebih mengetahui apa yang terbaik bagi kita.


Luruskan niat,
Bulatkan hati untukNya
Ikhlas jiwa di jalanNya

Dengan lafaz Bismillah
Bulatkan tekad,
Buka langkah
dan terus ke hadapan!

Jika itu yang terbaik,
InsyaAllah, Allah akan mudahkan jalan.



Moga Allah permudahkan semuanya untuk kamu minggu depan semua ukhti-ukhti kesayanganku :)


Salam Aidil Adha!

Klang, Selangor

12092016

Wednesday, 24 August 2016

Anak Perantau

Assalamualaikum a dobry den


Being in HTAR, Klang made me encounter a lot, I mean A LOT of foreigners.

Bangladeshi, Indonesians, Nepalese, Myanmar, Vietnamese, Sri Lankan, Philippines,...you name it.


And almost half of our wards were occupied by them.

I don't know, maybe Klang is where the factories are, the ports and whatsoever.

Then comes the language barrier. You know when you are so busy, got so many other patients to attend to, your boss getting impatient, etc...etc... then you can't even get a simple story out from them as they can't even understand what you are saying.
And you spend 15 minutes just to know what hit him.

Ok, cut the story short.

Major problems when they came to us is money.

Now as the bills charged to them is in full price as we couldn't afford to pay for them, it is always a heartbreaking scene.

Especially if they need an operation.

But how to proceed as who's gonna pay?

No such thing as derma kilat or funds or whatever as they are so many of them coming, on every day basis too.
We are not flowing in cash you know.

Then the saddest thing if they have to go back home without proper treatment.

Seriously.

As there is seriously nothing can be done.


Imagine lah..you are travelling miles away from home,
away from family, children
living a very basic life
Just for some bucks to send to the loved ones at home.

Then some disasters fall upon you.

They didn't ask  for their hand to be accidentally cut by the machine
They didn't ask to be slashed by parang by some bugger.
They didn't ask to be hit by a lorry while riding a bicycle to work

Malang tak berbau, jatuh ditimpa tangga.

I don't know.
I don't have the power
I don't have the authority

and I believe all the staffs also can't do anything.


and I do feel them (eventhough I, myself also feel frustrated towards their nonsense... -_-'' )

as I was a foreigner before.
as I do know how it feels when you are in strange land
as I do understands how it is like to be alone
as I do feel how hurt it is when sometimes you are being treated as a foreigner.

Entahlah labu.....

Moga Allah mudahkan urusan untuk semuanya.


Kan best kalau dunia ada khalifah... :)

Those who made me feel like their own family back there ^_^

Thursday, 2 June 2016

Anak syurga

Termination of pregnancy (TOP)

atau bahasa melayunya, menamatkan kandungan.

atau dalam bahasa mudahnya, bayi terpaksa dilahirkan kerana tiada harapan untuk hidup.

Apalah perasaan ibu yang melahirkan anak yang tiada harapan seperti ini?
Dikandung sampai 7 ke 8 bulan. Malah ada yang sampai 9 bulan.
Tiba-tiba scan kata bayi tak boleh hidup.

Lagi sedih bila bayi dah disahkan mati dalam perut.

Pertama kali semasa aku di O&G,
pernah sekali aku deliver bayi IUD (intrauterine death).
 Sudah cukup bulan
Kembar pula tu. Dua-dua tak survive.

Lembut saja aku menyuruh ibu teran
Tak seperti kalau ibu-ibu lain, naik semua suara.
Bayi pertama lahir.
Kaku, biru.

Allah..hampir menitis air mata..
Aku tahan juga, supaya ibu yang masih tenang tidak emosi.
Aku beritahu ibu jantina anaknya.
Teragak-agak aku bertanya,

"Ibu nak tengok anak sekarang, atau nak tunggu adiknya keluar?"

"Tunggu dua-dua keluarlah doktor", lembut jawab si ibu.

Aku mengangguk.

Tak lama kemudian, kepala bayi yang kedua pun keluar.
Kecil sedikit berbanding abangnya tadi.
Kaku juga.

Aku beritahu ibu.
Sang ibu masih tenang.
Kami diam.
Menunggu giliran uri keluar.

Lantas aku tanya si ibu,

"Ibu nak tengok sekarang?"

Sang ibu mengangguk lemah.

Lantas aku pun dukung si abang dan staff nurse dukung si adik.
Ditunjukkan kedua-duanya kepada ibunya.

Menangis si ibu,
dicium si abang,
dikucup si adik.

Macam nak tumpah air mata aku.
Aku tahan juga

"Abang dengan adik tunggu ibu kat syurga ye?"


Kemudian aku uruskan uri cepat-cepat.
Mujur tiada koyak.
Cepat-cepat aku bersihkan dan keluar.
Sempat juga ibu tu berkata kepada aku sebelum aku meninggalkannya,

"Terima kasih doktor".


Kisah IUD pertama aku.


Sekarang di paeds, dalam 2 minggu ni saja dah 3 kes TOP.
Bayi keluar dengan nadi yang sangat perlahan
Menunggu mati.

Ibu-ibu anak syurga,
Moga Allah balas kesabaran kalian dengan pahala berganda-ganda.

Tuesday, 31 May 2016

Senyum dan ikhlas



Akhir-akhir ni, selalu saja kisah-kisah para doktor, dan staf-staf hospital menjadi isu.

Isu anti vaksin
Isu doktor kena maki
Isu misi diperlekehkan
Isu hospital lembap
Isu itu, isu ini

Sedih dan terasa juga kerana saya adalah seorang doktor. Apatah lagi sebagai doktor pelatih.
Sudahlah di hospital kastanya paling rendah
Tiba-tiba dimaki dan dihina dengan kata-kata yang tak manis.

Saya bukannya nak menegakkan hak-hak sebagai kakitangan sektor kesihatan awam.
Cuma sedih dan terkilan,

Di mana adab dan sopan santun?

Bukannya kami minta dipandang mulia.
Gelaran doktor bukannya satu darjat.
Realiti tanggungjawab, jerih payah di sebalik stetoskop dan kot putih itu Allah dan kami saja yang merasainya.

Doktor ni,
Hidupnya lebih di hospital dari rumahnya.
Masalah pesakitnya dia lebih tahu dari masalah jirannya.
Khabar mak ayah orang yang dia tak kenal lebih dia tahu dari khabar mak ayahnya.
Sakit anak orang lain lebih dia rawat dari sakit anaknya.

Sedih? Kecewa?
Tuhan saja yang tahu. Apatah lagi kalau yang sudah ada anak.

Ralat di hati saya kerana tak sempat berjumpa arwah wan saya sendiri sebelum dia pergi, masih belum hilang hanya kerana saya terpaksa kembali bertugas merawat bayi orang lain.

Ada beberapa kali saya lihat MO saya terpaksa meninggalkan anak yang terpaksa masuk ke wad kerana dia terpaksa oncall di tingkat atas.
Ada beberapa kali saya dengar anak rakan-rakan HO saya yang merajuk tak mahu dengan maknya kerana lama tak berjumpa.

Jadi,
Kami tak minta dipuji,
Kami tak minta dihargai
Nak marah, nak bengang, nak tak puas hati sana sini

Silakan
Itu hak masing-masing

Cuma layanlah kami seperti manusia

Kami memberi khidmat
Kami bukan hamba.
Kami manusia

Mungkin inilah ujian untuk kami merasa ikhlas yang sebenar
Susah, memang susah.

Ikhlas tu,
Macam semut hitam yang berjalan atas batu hitam pada malam yang gelap.

Senyum.
Islam kan ajar kita berbuat baik sesama manusia :)

"Jadilah seperti pohon mangga, dilempar batu, mangga yang jatuh" - The Way to Win
Gambar: google



Doakan saya, kami dan kita semua ^_^

*Ramadhan dah dekat....Allahumma balighna Ramadhan... Moga Ramadhan kali ini membawa lebih makna dan lebih mendekatkan kita kepadaNya...aminnnn*