Erti kesusahan

Assalamualaikum a dobry den!

Hari tu, terdengar kat TV ada orang tu kata macam ni,

"Bila kita puasa, barulah kita terasa lapar dan dahaganya. Barulah kita akan sedar, macam mana orang susah sampai boleh meminta-minta untuk makan."

Kan? Saya tahu selama ni, bila Ramadhan datang salah satu pengajarannya yang memang kita sedia maklum ialah memahami kesusahan orang lain.

Tapi selalunya macam tu je la..just tahu..ooo..macam ni ke rasa susah dan lapar tu..?

But, kita tak faham or terlepas pandang yang kesusahan mereka itulah yang membuatkan mereka rasa terdesak sampai terpaksa menahan malu meminta-minta ihsan orang.

Maybe it's not for everyone, but for me, kadang-kadang tu marah jugalah kenapa orang-orang ni asyik meminta-minta je? Kenapa tak berusaha buat something that can help them to earn some money?

BUT, after hearing that simple phrase above, barulah sedar. Kau tak faham sebenarnya Fathin. Macam mana rasa desperatenya orang tu, demi nak teruskan hidup sampai kena meminta-minta...

Astaghfirullah.... T_T

"Dan nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?"

Allah ulang banyak-banyak kali ayat ni dalam surah Ar-Rahman.

Kita tak tahu, macam mana kalau kita di tempat mereka.
Kita tak tahu...

Allah, izinkan kami untuk tidak lupa bersyukur kepadaMu sentiasa...

Comments

丽 娜 said…
aina, hr tu kan aku ada bc dlm al quran tak ingat ayat mn tp bunyi dia mcm ni la ~jgn abaikan anak yatim and jangan menghina org miskin.mungkin surah al-maun.
fathinaina said…
aah...surah al maun la tu.. :)

tu la..teruk kan? bleh plak ada rasa2 mcm tu..huhu.. T_T Allah marah kot kita buat mcm tu kat org susah..huhu

Popular Posts