What did I do during my day off?

Assalamualaikum a dobry den!

Hehe...rasa agak mengada pulak buat tajuk ni...:P

But, still I want to share with you guys, what could've been done during your day off!

Bangun pagi, ada rasa-rasa reluctant sikit nak buat apa-apa..huhu...

Alhamdulillah sebab laptop buat perangai, maka Allah gerakkan saya untuk bangun daripada katil tu! yeay!!

Mandi, dhuha, breakfast.
Kemas katil, kemas apa-apa yang patut.

Suddenly, felt like eating home-made bread today! So, off I went to the kitchen...

Found back my missing measuring cup in the flour bag.
Waiting for my yeast to be bubbly in the water+sugar

Uli-uli doh roti dengan gagahnya.
Let it rest.

Meanwhile, waiting for the dough to rise, saya pun pergilah ke kedai servis komputer berhampiran rumah.

Hampa sebab technician yang bertugas tak ada.
Cuti kot. Main agak-agak je apa yang pakcik tu kata.

Bergerak ke Hentian bas Ulrichovo Namesti
Tunggu bas yang 10 minit lambat. Which is very unusual. Sabar saja.

Arrived at Magistrat Mesta, heading straight to kedai yang biasa dituju untuk membeli perkakas-perkakas komputer dan printer.
Model laptop jarang dijumpa di Czech, maka terpaksa order.
Sabar saja.

Hampa laptop tak dapat dibaiki lagi.
Bersabar menunggu email digitronic yang tak tahu bila.

Berhenti di hentian bas Adalbertinum.
Went straight to the vegetable and fruit store.
Bought some garlics.

Went to Erko.
Bakul merah habis. Have to wait for several minutes with others. Sabar saja.
Got my bakul, bought everything needed for the bread.

The dough rise perfectly.
Start uli-uli.
Rolling-rolling.
Let it rest again.

Pukul butter. Cincang garlic. Tuang oregano, basils.
Rolled the dough. Spread the garlic mixture, lots of eidam cheese.
Gulung.
Sapu olive oil, potong roti ikut cita rasa.

Bakar dalam oven. Main agak-agak je suhu dan masa.

Finishing rolling, spreading, rolling lagi, sapu-sapu olive oil.

Waiting for the bread to bake.

It's Zuhur. Pergi solat. Baca Quran. Malulah kalau hari banyak masa, tak bertambah page tu.

First batch done. Tak puas hati, adjust suhu and time for 2nd batch.

Nampak kotoran degil kat stove, ventilator, microwave.
Gagah menyental.
Sarung tangan kuning pun keluar.

Habis menyental,
Swept everything that should be swept.
Teringin nak mop.
Tapi kudrat pura-pura lemah.

2nd batch of bread done.
Terkeras sikit. Sabar saja.
Next time jangan roll nipis sangat.
Tambah garam lagi, oregano jangan kedekut.

Meja belajar macam berhabuk.
Wiped off every dust.
Bulu ayam synthetic rasa berguna.

Debu-debu jatuh atas lantai.
Vacuum everything!

Kuliah online nak start.
Finished vacuuming.
On laptop (still function, tapi kena jaga temperature laptop. apakah?)

Berkeping-keping roti keras atas pinggan
Brought into the room.
Siapa pulak nak habiskan nanti? Confirm tak laku dengan housemates.

Waiting for the kuliah to start,
Reading and replying emails.
Commented on Facebook.
Read the latest followed blogs.

Dengar kuliah.
Sambil belek-belek nota neurology.
Ada exam tak ambil lagi, sila sedar diri!

Pengajaran kuliah hari ini:
Jangan complain! Rugi je buat amalan, tapi complain..tak ikhlas dah..
Ok, terpukul di situ.
Jangan buat benda-benda haram, bukan effect diri je, tapi effect keturunan.
Ok, terpukul lagi di situ.
Kejar akhirat ke dunia?
Ok, terpukul-pukul lagi.

Ok, asar nak masuk. Kuliah nak habis.
Nak sambung masak lagi.

Assalamualaikum a Na Shledanou!


Daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW bersabda,

"Salah satu sisi keindahan pada keislaman seseorang adalah apabila dia meninggalkan perkara-perkara yang tidak berguna"
(Hadith Riwayat Tirmidzi-Hasan)


p/s: Alhamdulillah laptop tak boleh guna excessively. Kurang sikit buang masa depan laptop. Bangun jugak dari katil.
pp/s: Jom jangan jadi lebihan dunia! Macam Inche Gabbana kata kat belog die.




Comments

Popular posts